Filmstøtte 101
Hvordan får du penger til å lage filmen din? Å søke støtte til prosjekter kan virke både kjedelig og komplisert. Heldigvis høres det vanskeligere ut enn det er, og du kan få mye igjen for å sette deg ned og gjennomføre en søknad. Potensielt får du jo betalt for å lage filmen din! Vi har laget en guide som forhåpentligvis gjør det litt enklere og mindre skummelt å sette i gang.
Ideen veier tyngst
Først og fremst: Husk at søknaden ikke trenger å være perfekt for at du skal få støtten du søker om. Du søker filmstøtte fordi du har lyst til å lage film, ikke fordi du er ekspert på å lage budsjetter eller skrive søknader. Det aller viktigste er at du får formidlet ideen din. Om det er en skriveleif eller tre er ikke så farlig.
Hvor kan du søke?
Det finnes flere støtteordninger for filmprosjekter. Det vanligste for nye filmskapere er å søke støtte hos et regionalt filmsenter.
- Nordnorsk Filmsenter AS
- Vestnorsk filmsenter AS
- Filmkraft Rogaland
- Sørnorsk Filmsenter AS
- Midtnorsk filmsenter AS
- Viken Filmsenter AS
- Østnorsk Filmsenter AS
Disse filmsentrene har flere, ulike stipender eller støtteordninger man kan søke på. For å finne ut akkurat hvilket stipend eller hvilken ordning som er mest relevant for ditt prosjekt, kan det være lurt å danne seg en oversikt over omfanget i prosjektet ditt.
Vurder hva du søker støtte til
Det er for eksempel ikke sikkert at du har behov for å søke støtte til en fullstendig filmproduksjon helt ennå. Kanskje har du et førsteutkast til manus, men trenger å få testet castingen eller samarbeidet med en filmfotograf. Kanskje trenger du midler til å eksperimentere litt, skaffe deg en større sikkerhet rundt hva prosjektet ditt er og hvor det skal.
Ofte søker man nemlig støtte til faser, fremfor prosjekter. Det betyr at du kan søke støtte til for eksempel casting, videreutvikling av manus eller å teste et samarbeid. Da trenger du som regel ikke søke om de største summene med én gang.
Er du usikker på hvor mye støtte du egentlig trenger, kan det være lurt å søke mindre beløp først, for å få testet ideen din og komme på riktig spor. Så kan du heller søke om større beløp senere, når du har bedre oversikt over omfanget i prosjektet.
Har du derimot et ferdigutviklet manus, et fullt crew og en god plan, kan du søke om full produksjonsstøtte.
Uansett handler søknadsprosessen i stor grad om å bevise at du har en plan, både for prosjektet ditt og for pengene du søker om. Når du fyller ut søknaden din er du nødt til å vise denne planen.Akkurat hvordan dette skal se ut, kommer an på hvor du søker støtte og hva du søker om.Hos Viken Filmsenter, for eksempel, som dekker store deler av Østlandet, gjøres dette gjennom fire dokumenter: prosjektbeskrivelse, produsentnotat, publiseringsnotat og budsjett.
Selv om det kan hende at støtten du søker ikke krever akkurat disse dokumentene, vil det som regel være nødvendig å formidle noe av den samme informasjonen. Vi anbefaler derfor at du bruker dette som et utgangspunkt uansett.
Prosjektbeskrivelse
Her skal du helt enkelt beskrive hva ideen og prosjektet ditt handler om. Er det en kortfilm, en serie, en dokumentar eller noe annet? Hvem eller hva handler det om?Og hva er det som gjør prosjektet unikt? Her kan det være lurt å først fortelle om prosjektet i sin helhet, før du eventuelt går inn på hvilken del av prosjektet du ønsker å gjennomføre med støtten du søker om. Dette dokumentet veier tungt i vurderingsprosessen, så det kan være verdt å bruke tid på.Bruk gjerne dette eksempeldokumentet som utgangspunkt når du skriver prosjektbeskrivelsen din.
Produsentnotat
I dette notatet skal du fortelle hvordan du har sett for deg å gjennomføre det som beskrives i prosjektbeskrivelsen. Her gjelder det å være konkret og praktisk, og vise at du har gjennomføringsevne. Hvor mange opptaksdager trenger prosjektet? Hvor skal det filmes? Hvordan ser du for deg at castingen skal gjennomføres?Når du skriver produsentnotatet ditt, kan du bruke dette eksempeldokumentet som utgangspunkt.
Publiseringsnotat
Her skal du fortelle hvilke planer du har for prosjektet etter at det er gjennomført. Det betyr ikke nødvendigvis at du trenger å være i dialog med en større publiseringsplattform, men at du har en plan for å få folk til å se det du har laget og en idé om hvem publikummet ditt er. Skal du for eksempel lage en dokumentarfilm om en som turner, kan du fortelle at du har sett for deg å kontakteturnlag rundt omkring i landet og prøve å arrangere visninger. Du kan bruke dette dokumentet som utgangspunkt.
Det er imidlertid verdt å merke seg at innholdet i dette notatet også formes av prosjektfasen du søker tilskudd til. Søker du for eksempel tilskudd til eksperimentering med formspråk i tidlig fase, er det ikke sikkert du har begynt å planlegge publisering ennå. Da skriver du det.
Budsjett
I budsjettet skal dufortelle hvordan du planlegger å bruke pengene du søker om. Det kan gjøres så enkelt som at du leverer en liste over kostnader. List opp alt du kommer på som koster penger i forbindelse med produksjonen, undersøk hvor mye det koster og før det opp. Her trenger du ikke treffe på krona, men det skal være presist nok til at de som vurderer søknaden forstår at du har god oversikt over utgiftene du søker støtte til å dekke. Det kan for eksempel være kostnader ifm. utstyrsleie, leie av location eller innkjøp av kostymer.
Reginotat
I noen tilfeller, for eksempel hvis du søker på Viken UNG-filmstipend (et stipend for spill- og filmskapere mellom 15 og 26 år som ønsker å realisere et prosjekt eller utvikle ferdighetene sine), må du levere et reginotat. Her skal du beskrive hva filmen din handler om og hvordan du ser for deg at den skal bli. Hvilken synsvinkel fortelles det fra? Har du noen tanker om musikk, fargebruk eller scenografi? Også her finnes det et eksempeldokument du kan ta utgangspunkt i.
Får du avslag, søk og søk igjen
Får du avslag, kan du som regel be om å få prate med filmsenteret du søkte hos og få vite hvorfor. Det er nemlig ikke sikkert at et avslag betyr at ideen din ikke var god nok og at du aldri kan få støtte igjen. Kanskje var ideen din god, men budsjettet urealistisk stort. Ber du om en slik prat kan du få konkrete tilbakemeldinger på hva som manglet, slik at du kan søke på nytt med en forbedret søknad.