Juli

Juli er årets sjuende måned etter den julianske og gregorianske kalenderen. Den har 31 dager. Måneden er oppkalt etter Julius Cæsar, som reformerte den romerske kalenderen og innførte den julianske kalenderen i år 46 f.Kr. Forut for denne reformen het måneden Quintilis og var årets femte måned.

  • Alfred Ekker Strande
  • Rebekka Rognøy
  • Mauritz Brekke Solberg
  • Jørgen Klüver
  • Sebastian Storakeren

t.v. Mauritz Brekke Solberg
t.v. Mauritz Brekke Solberg

Hvor kom ideen fra? Bakgrunnen for historien

Jeg vokste opp i Trondheim, kanskje Norges største studentby. Om sommeren er studentene borte og på de varmeste dagene er det så øde der at du ofte føler at du er i en apokalypsefilm. Du er alene mot verden og tiden oppleves annerledes. Jeg ville skape følelsen av at tiden står stille, som en eneste lang sommerdag. Ved å hoppe i tid og sted mellom hver scene, spiller vi et puss med stedsansen og filmen fremstår som mer flytende. Dette skaper en atmosfære som føles forlokkende. Men når den ubehagelige situasjonen oppstår, ønsker du å komme deg bort derfra så raskt som mulig.

Jeg tror det var sommeren mellom sjuende og åttende klasse at jeg deltok i min første (og eneste) vindusknusing. Vi var seks stykker til stede og alle stakk av. Ingen tenkte å sjekke om det var noen hjemme i huset. Senere tenkte jeg på hvordan en lignende situasjon ville blitt annerledes hvis vi var mer modne og mer moralsk ansvarlige mennesker.

Kombinasjonen av disse ideene la grunnlaget for historien jeg skrev sammen med Daniel Schwarz. Vi ville utforske ting som gruppementalitet og moralsk ansvar, men i en setting der omgivelsene også spilte en rolle. Vi ønsket at publikum skulle føle den presserende varmen karakterene føler. Vi ønsket også at verden skulle føles som om den tilhørte karakterene våre, så en viktig del av forberedelsene var å finne unike lokasjoner som kunne skytes i store bilder uten at noen andre mennesker blandet seg inn.

Høydepunkt fra innspilling?

På et visst tidspunkt i filmen vår skifter ting plutselig fra hyggelig til ubehagelig. For å virkelig bygge den spenningen hadde vi lyst til å skyte den mest dramatiske scenen på fem minutter i en entagning. Vi hyret inn den lokale Steadicam-legenden Atle Holtan til jobben og gjorde syv tagninger. Det var ganske utmattende for skuespillerne. I tillegg var det trafikk som skulle holdes og en bil som skulle times perfekt. Så å klare å få alt til å klaffe på den siste entagningen var et make it or break it-øyeblikk. Og det å se det hele komme sammen med lyd og musikk var noe jeg ble veldig stolt av.

Største utfordring med prosjektet

Vi hadde veldig mange steder vi skulle være på veldig kort tid. Så den største utfordringen var kanskje å klare alle forflytningene uten at noe gikk galt. Jeg tror det var 28 grader den ene dagen vi hadde flest forflytninger, og da klarte vi selvfølgelig å få et hull i leiebilen slik at den lakk bensin og blokkerte veien frem til location. Alle måtte hjelpe til å dytte og bære inne ved et sandhull og det tok lang tid før vi fikk tilgang på vannet som sto i den andre bilen. Heldigvis avsluttet vi dagen med en badescene, selv om vi på et tidspunkt ble redde for at den scenen skulle ryke på grunn av tordenbyger.

Mauritz Brekke Solberg
Mauritz Brekke Solberg

Hvorfor lage kortfilm?

Kortfilm tror jeg er det frieste formatet som finnes. Det er ingen interessenter som skal mene noe om hvordan filmen skal være. I tillegg er det et format hvor folk forventer å se noe de kanskje ikke har sett før. Derfor har man mye frihet til å gjøre noe kult eller crazy. Det er heller ikke så stor fallhøyde om det ikke blir helt slik man har sett for seg.

Vil du lage kortfilm?

Vi vet at det er mange som har lyst til å lage kortfilmer, dokumentarer og TV-serier. Vi vet også at det er mange som synes det er fryktelig vanskelig å finne ut hvordan man kan få støtte og hjelp, derfor har vi laget en guide som kan hjelpe deg å sette i gang.

Mer fra Drop 1